Maandagavond om 20:00 uur is Nederland twee minuten stil. Eigenlijk zijn het de twee belangrijkste minuten van het jaar. We herdenken de militairen die voor onze vrijheid gevochten hebben, we herdenken de miljoenen Joden die gedeporteerd en vermoord zijn, we herdenken de mensen van het verzet die hun leven opofferden. Met het herdenken moeten we ook beseffen dat op veel plaatsen in de wereld die vrijheid er niet is en er nog steeds een bloedige strijd wordt gestreden. Juist daarom is het zo belangrijk te blijven herdenken en het verschrikkelijke verhaal te blijven door vertellen aan de nieuwe generaties. Geniet van je vrijheid, maar besef dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is, dagelijks moeten we blijven waken dat we die vrijheid behouden. Daarom hang maandag de vlag halfstok en wees om 20:00 uur twee minuten stil en besef hoe duur onze vrijheid geweest en hoe fijn het is dat wij er al 70 jaar van mogen genieten.
Vaste lezers hebben het al eerder gelezen, maar ik blijf het toch elk jaar weer benoemen. Ik ben opgegroeid met de verhalen over de slag om de residentie en het terug veroveren van de brug bij het Haagsche Schouw, waar mijn opa een grote rol in heeft gespeeld. Vandaar dat ik tegenwoordig behalve de plaatselijke herdenking ook naar de herdenking bij Het Haagsche Schouw ga.
Als ik maandag bij het Haagsche Schouw sta zie ik dan ook in gedachten zowel het plaatje als mijn opa weer voor mij.
Alweer vier jaar geleden maakte ik de try-out mee van een nieuwe stadswandeling met de naam Bagage. De wandeling was gemaakt naar aanleiding van het monument van de zes koffertjes in het leidse centrum. Deze koffertjes staan ter nagedachtenis aan de deportatie van een groot deel van de Joodse gemeenschap en de 51 Joodse weeskinderen, allen zijn later in de diverse kampen vermoord. Het verhaal van vier jaar geleden kan je hier lezen.
Onlangs sprak ik met Caecil een van de bedenksters van de wandeling en vroeg of we de wandeling nog eens konden maken. Toevallig deed ze de wandeling dit jaar weer met een aantal schoolklassen en had een aantal veranderingen in de route en het verhaal aangebracht. Twee weken geleden hebben we met vijf personen de wandeling gemaakt en ik was nog dieper onder de indruk dan vier jaar geleden. De wandeling heeft een gezicht gekregen, een van de vermoorde meisjes is Lotte en zij speelt de hoofdrol in de wandeling.
De moeder van Lotte wilde aan het begin van de oorlog vanuit Duitsland naar Amerika emigreren. Zij kreeg echter alleen een visum voor zichzelf en die van de kinderen zou spoedig volgen. Zo kwamen Lotte en haar zusje in afwachting van het visum in het Joodse Weeshuis in Leiden terecht. De wandeling voert onder andere langs plekken waar Lotte vaak kwam zoals de Joodse Synagoge op de hoek van het Levendaal.
Naast de Synagoge hangt ook een Mezoeza, die Lotte ongetwijfeld ook vele malen uit eerbetoon zal hebben aangeraakt of gekust. Op het moment dat je dit hoort tijdens de wandeling en de Mezoeza zelf aan kan raken komt alles wel heel dichtbij.
Op de hoek van de Vliet staat ook een koffertje. Mijn medewandelaars liepen de wandeling voor het eerst en was dit koffertje eigenlijk nooit echt opgevallen.
Ook hier liep Lotte bijna elke dag als zij naar de Haanstra Kweekschool voor voorbereidend onderwijs ging hier op de Vliet.
De wandeling kwam ook langs de universiteit, waar we stil stonden bij de lessenaar ter nagedachtenis aan professor Cleveringa. De Cleveringa protestrede is wereldberoemd omdat hij in het openbaar in verzet kwam tegen het ontslag van zijn Joodse collega Meijers. Nog elk jaar wordt op 26 november de Cleveringa protestrede in Leiden herdacht.
Bij het oude hoofdbureau van Politie stonden we iets langer stil. Vrijwel het hele korps, op agent Rozemijer en inspecteur van der Wal na, heeft meegeholpen met de deportatie van de kinderen en hun begeleiders. Nu nog steeds maakt dit gegeven veel emotie los bij veel Leidse agenten, ondanks dat ze er niets mee te maken hebben gehad.
Op de Breestraat stonden we stil bij de Stolpersteinen. Deze struikelstenen kom je over de hele wereld tegen ter nagedachtenis aan onder andere vermoorde Joden, Sinti, politieke gevangenen en homosexuelen.
De wandeling eindigde bij het voormalig Joods Weeshuis. We liepen door het Plantsoen naar het weeshuis, een wandeling die Lotte waarschijnlijk elke dag maakte op weg naar school of de synagoge.
Uit eerbied en om alles goed te laten doordringen werd dit gedeelte van de wandeling zwijgend gelopen.
Vroeger werden de Joden in de woestijn begraven en het graf met stenen afgedekt. Het is een Joods gebruik om bij het bezoek aan een graf een steentje neer te leggen. Deels als symbolisch onderhoud, maar tegenwoordig ook om te laten zien dat je geweest bent. Op het koffertje voor het voormalige Joodse Weeshuis in Leiden zie je dan ook altijd een aantal steentjes liggen.
Het verhaal van mijn opa en Lotte zijn slechts twee van de honderduizenden verhalen die er zijn. Elke familie heeft zijn eigen verhaal, maar laten we deze verhalen blijven doorvertellen aan onze kinderen. Ze moeten beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we moeten blijven waken dat we die zwaar bevochten vrijheid behouden en niet net even de andere kant opkijken.
Deze muziek mag je niet spelen
dat boek zou ik maar niet lezen
die foto zou ik maar verscheuren
met hem kun je beter niet gezien worden
daar krijg je misschien last mee
ik zou mijn mond maar houden
wat je straks alleen nog mag
is in een donker hol verborgen
verlangen naar het licht van de vrijheid
die je verspeeld hebt
omdat je even de andere kant uitkeek
toen je buren werden weggehaald
In de fotoslideshow komen in stilte de foto's van de wandeling Bagage voorbij en leest Caecil het gedicht "Als je niet oplet" van Remco Campert voor.
Reacties
Heftig LG... ik krijg alweer tranen in mijn ogen... en ja.. ik ken het verhaal van de koffers natuurlijk ookal vier jaar door jou. Maar dit mag je elk jaar herhalen.
Love As Always
Di Mario
Vrede is een wankel evenwicht. Laten wij gedenken om te voorkomen dat we straks zelf in oorlog zijn. Met IS of Rusland of...
Ingetogen wandeling die ik zéker zou willen lopen als ik in Leiden kom. Wat is het toch een mooie stad. Oude gebouwen, nauwe straatjes...
Ik kon het niet met droge ogen lezen. Minstends één keer per jaar (in april) lees ik een boek over de oorlog. Dat mensen "gesorteerd" werden op geloof en afkomst, blijft weerzinwekkend. Ik walg ervan.
De koffers grijpen me aan. Het maakt het verleden zo tastbaar. Door slachtoffers een gezicht te geven, komt het verhaal dichterbij.
Ik ben onder de indruk van je blog.
Groetjes Kakel
Ik wist niet wat Mezoeza was, dus dat heb ik even opgezocht. Zo leer ik elke dag wel iets nieuws...
Groetjes Kakel
Niet alleen militairen hebben hun leven opgeofferd, ook verzetsmensen en gewone burgers.Maar laten we blijven herdenken, wlke prijs er is betaald voor onze vrijheid.Daarin speelt herhalen een belangrijk onderdeel.Ruim vierhonderd Joodse slachtoffers en verzetsstrijders keerden na de Tweede Wereldoorlog niet meer terug naar Amersfoort, zo werden in april hun huizen gemarkeerd door een speciale herdenkingssteen.
http://www.herdenkingsstenenamersfoort.nl./
Een héél indrukwekkende wandeling, de koffertjes heb ik bij ons laatste bezoek aan Leiden gezien en dankzij jouw log van die vorige wandeling wist ik ook waar ze voor staan.
Een indrukwekkende log Emile. We werden er allebei stil van. Als je tijd hebt kom dan even bij ons langs, ook wij hebben een log die helemaal in het teken van Gedenken 4 mei staat. Tot blogs. Salu2 Albert en Mara
Indrukwekkend. Goed dat we er met z'n allen bij stil staan.