Woensdagavond herdenken we de doden van de tweede wereldoorlog en alle andere gesneuvelden in diverse oorlogen. Momenteel is er een discussie op internet over het wel of niet herdenken op 4 mei. Ik snap echt niet dat dit hoe dan ook ter discussie zou kunnen staan. Maar goed miljoenen mensen hebben hun leven gegeven, zodat wij nu in een land met vrije meningsuiting kunnen leven en ook dit meisje dus haar mening mag geven. Ik hoop alleen wel dat ze ooit tot besef komt dat het wel een heel rare mening is en een belediging aan allen die hun leven voor haar vrijheid hebben gegeven. In 2010 zijn er in Leiden zes koffertjes geplaatst, elk koffertje vertegenwoordigd een miljoen vermoorde Joden. Enkele keren per jaar geeft een vriendin van mij een rondleidingen langs de koffertjes voor de groepen acht van Zoeterwoudse basisscholen. Zij verteld hierbij het verhaal van Lotte Adler, een Joods weesmeisje die vanuit Duitsland in het Leids Joods weeshuis terechtkwam. Op 17 maart 1943 is het weeshuis ontruimd en zijn 51 Joodse weeskinderen in diverse Duitse kampen vermoord.
Ik liep gisteren voor het vijfde jaar de wandeling en was weer net zo onder de indruk en geëmotioneerd als de voorgaande jaren.
Zondagmiddag had de Volksuniversiteit Leiderdorp samen met Caecil de wandeling georganiseerd. Er werd gestart bij de Joodse Synagoge.
Het is mooi om te zien hoe eigenlijk alle groepen vrijwel hetzelfde reageren. In het begin van de wandeling wordt er tijdens het lopen onderling nog gepraat, vragen gesteld en is de sfeer gepast opgewekt. Na het verhaal bij het eerste koffertje bij de Vliet worden de deelnemers al een stuk stiller en zie je ze steeds meer in gedachte lopen.
Ik zou nu het hele verhaal kunnen gaan schrijven, maar ik kan beter verwijzen naar het artikel dat ik vijf jaar geleden over deze wandeling schreef en je onder deze link kunt vinden. Onderaan deze blog staat een filmpje waarbij je meeloopt met het grootste deel van de wandeling. Het verhaal is in de loop der jaren uitgebreid en verteld steeds meer over Lotte Adler.
De Leidse universiteit heeft een grote rol gespeeld in het verzet tegen de nazi's. Beroemd is onder andere de Cleveringa-rede als protest tegen het ontslag van Joodse professoren van de Leidse universiteit. Elk jaar wordt op 26 november de Cleveringa-rede nog steeds herdacht en uitgesproken.
Schuin tegenover de universiteit ligt café Barrera waarvan het raam en het balkonnetje op de eerste verdieping wereld beroemd zijn. Hier woonde Erik Hazelhoff Roelzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje.
De wandeling voert door gedeeltes van de Pieterswijk, waarbij je op zo'n rustige zondag soms het gevoel hebt terug in de tijd van toen te zijn.
Soms vallen de koffertjes bijna niet op.
Bij het voormalige politiebureau op de Zonneveldstraat wordt het indrukwekkende verhaal verteld over de Leidse politie die opdracht kreeg van de nazi's om de weeskinderen op te pakken. Het vuile werk lieten de nazi's vaak over aan de plaatselijke politie.
Op de Breestraat werd stilgestaan bij de "Stolpersteine".In Europa liggen ongeveer 50.000 van deze 'Stuikelsteentjes' voor panden waar slachtoffers van de tweede wereldoorlog gewoond hebben. Niet alleen Joden, maar alle slachtoffers van het naziregime dus ook homo's, Sinti's en Roma's.
Deze steentjes liggen voor het voormalige woonhuis van de gedeporteerde familie Loeb.
Als eerbetoon aan Lotte en alle andere slachtoffers liepen we zwijgend door het Plantsoen terug naar het weeshuis. Het is een Joods gebruik om steentjes achter te laten op een graf. Op de koffer van Lotte voor het weeshuis zijn vrijwel dagelijks steentjes te vinden die voorbijgangers achterlaten.
Hieronder een filmpje van de wandeling met gedeeltes van het verhaal van Lotte. Neem er even de tijd voor en probeer je voor te stellen wat er destijds gebeurd is en besef hoe dankbaar wij mogen zijn dat we in een vrij land leven.
Reacties
In maastricht vind je ook van die Stolpersteine iedere keer denk je dan automatich aan al die mensen die hun leven lieten.
Je hebt er een geweldige reportage van gemaakt met veel respect.
Het is een onbegrijpelijke discussie, betekend dat het niet over de gevallenen of vermoorde mensen gaat, maar over hen eigen wereldje.Daarom zijn koffers, tegeltjes en naambordjes en het blijven herdenken zo belangrijk. Hans
Inderdaaad, ook dat is vrijheid van meningsuiting, ik heb het niet gelezen en heb dus geen idee in welke contekst ze het artikel schreef. Maar ze is vast niet de enige die zo denk. Ik vind het dan nog wel een soort eerlijkheid hebben om het uit te spreken inplaats van "te doen alsof" .Maar jij hebt er weer een mooie reportage van gemaakt.