Ons voedsel is natuurlijk een van de grootste vraagstukken waar we de komende decennia mee te maken krijgen. Hoe kunnen we genoeg produceren zonder de natuur teveel geweld aan te doen, hoe eten we gezond, wat gaan we in de toekomst niet meer eten en wat wel. Uiteraard houdt ook de wetenschap zich met het voedselprobleem en haar oplossingen bezig. Op de tentoonstelling FoodTopia in museum Boerhaave krijgen we een blik in het verleden, heden en de toekomst van ons voedsel te zien.
De opening werd verricht door Sharon Dijksma, staatssecretaris Economische Zaken.
Ik kwam vrij laat binnen, dus liet het ongetwijfeld duurzame welkomstdrankje maar even staan.
Ook de bakjes met groenvoer had ik even geen tijd voor. Nou ja, laat ik het maar gelijk eerlijk bekennen, ik ben nog een ouderwetse vleeseter en genieter. Als ik vraag wat eten we dan bedoel ik, wat voor vlees hebben we. Aan de andere kant een gefrituurde sprinkhaan vind ik geen probleem, maar een bak kronkelende meelwormen daar moet ik echt niet aan denken.
FoodTopia is samengesteld door gastconservator Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research centre. Zij is een autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel. Mede door haar komst en toespraak met een blik in de toekomst, zat de zaal dan ook van voor tot achter vol.
Het was een wetenschappelijk verhaal doorspekt met humor en gegevens waar je (als vleeseter) toch wel over na gaat denken.
Zij heeft speciaal voor FoodTopia ook een boekje geschreven, dat deze middag ook gespresenteerd werd.
Na de toespraken werd er geproost met een drankje waarvan directeur Dirk van Delft zei, u hoeft het niet op te drinken, nippen mag ook. Zo gaat dat natuurlijk niet en alle drie dronken ze het keurig op. Chapeau!
Ondanks dat de staatssecretaris krap in de tijd zat, nam ze gelukkig nog wel de tijd de tentoonstelling uitgebreid te bekijken.
Voor Leidenaren bekende blikjes in deze vitrine. De iets oudere Leidenaren kennen allemaal nog conservenfabriek De Sleutels en kunnen zich nog de foto's herinneren van hele families die voor de deur bonen zaten te doppen.
Heel mooi om te zien, maar ook zeker heel interessant is de lopende band met diverse levensmiddelen.
Als je een artikel van de band af pakt en voor je zet, krijg je via beeld en geluid een hele uitleg over het product.
De tafel is trouwens heel kunstzinnig gedekt.
Niet alleen de staatssecretaris vond het interessant, ook rector magnificus Carel Stolker van de Leidse Universiteit luisterde aandachtig.
Wethouder Marleen Damen wilde zo te zien alles over lolly's weten.
Bij de borrel na afloop van de presentatie was ook weer genoeg groen, rood en paarsvoer en uitleg daarover te krijgen.
Het is zeker aan te raden deze tentoonstelling eens te bezoeken, het geeft je toch een heel mooi beeld van ons voedsel in heden, verleden en vooral de toekomst. In museum Boerhaave zijn diverse tentoonstellingen, deze zijn vrijwel allemaal interactief waardoor het museum niet alleen voor volwassenen maar ook juist voor kinderen heel interessant is. In de voorjaarsvakantie is er dan ook weer een uitgebreid kinderprogramma. En wil je alles thuis nog eens nalezen, in het bezoekerscentrum is veel documentatie te krijgen en te koop.
In de fotoslideshow nog een aantal foto's van de tentoonstelling, hieronder paste natuurlijk maar één nummer, "Zuurkool met vette jus" van Sjef van Oekel.
Reacties
Met eten ben ik ook een beetje van de oude stempel. Eten wat het seizoen biedt en niet alleen maar dat wat uit verre landen komt.
Mmm, daar wil ik ook nog wel naartoe...
Tja, zet Louise en Sharon náást elkaar op de foto en je pikt de meelwormeneter er zó uit.Ik wéét het niet, die" gezond eten types " zien er altijd zo vreselijk tanig uit, zo helemaal niet om vrolijk van te worden maar misschien ben ik bevooroordeeld!
Dat was dus hoog bezoek van de staatssecretaris in Leiden. dat tatoo mannetje bedierf mijn eetlust *WINK*. Salu2 Albert